Apakah Alfalfa Shaklee

Alfalfa 


 Akar tunjangnya yang mengunjungi sedalam nam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementeara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi.

Vitamin yang terdapat dalam Alfalfa :-


 1. Vitamin A – untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.
 2. Vitamin E – melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu fokus mata.  
 3. Vitamin U – menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.
 4. Vitamin B6 – membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.
 5. Vitamin K – penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.
 6. Vitamin D – mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.
MINERAL yang ditemui dalam Alfalfa:

 1. Kalsium – membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.
 2. Zat Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.Kalium – perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests lemak.
 3. Fosforus – diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.Klorin (klorida) – elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.
 4. Sodium – mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.
 5. Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.
Antara kelebihan alfalfa:-

 1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
 2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
 3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
 4. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’.
 5. Memberi kelegaan semasa haid
 6. Merawat arthitis
 7. Bagus untuk elergi dan ekzema
 8. Merawat athma.
 9. Mencuci usus bagi membuang toksik
 10. Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitan buah pinggang.
 11. Meneutralkan asid dalam badan
 12. Merawat masalah keputihan pada wanita
 13. Membesar dan menegangkan payudara
 14.  Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
 15. Memulihkan urat selepas bersalin
 16. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
 17. Meningkatkan stamina seorang suami
 18. Melegakan sembelit
 19. Membuang angin dalam badan 
Pls contact 0163280877j aty